čtvrtek 9. ledna 2020

Zaštipování rajčat

Kratičký návo jak by mělo probíhat zaštipování rajčat. Proces je velice snadný a nepotřebujete k němu žádné náčiní. Tím byste mohli rostlinu ještě poškodit a přenést na ni virózu.


Proto boční výhonky prostě vylamujte prsty nebo odstraňujte nehty. To jaký výhonek máte vylomit je celkem snadné.

Vyrůstají za hlavními listy jak u tyčových, tak keříkových rajčat. Každý pěstitel rajčat by měl znát některé základní tipy a triky, které souvisejí s jejich správným růstem. Patří mezi ně bezesporu také. Postranní výhony tyčkových odrůd rajčat musíme odstraňovat. Jak postupovat, aby přitom nedošlo k přenosu virové nákazy a aby byl zásah pro rostlinu co.


Připomeňme, že na rozdíl od keříčkových odrůd vyžadují tyčková rajčata jak oporu, tak pravidelné odstraňování zálistků. U rajčat poznáme fazoch velmi snadno.

Díky takovémuto odstranění zelené hmoty se k plodům dostane více slunečního světla, což vede k jejich snadnějšímu dozrávání. Před výsadbou udržujte kořenový bal rajčat vlhký. Jednotlivé sazenice sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe do speciální zeminy se startovací dávkou hnojiva a vysokou dávkou humusu ( AGRO Zahradnický substrát se startovací dávkou hnojiva KRISTALON, Vitality Komplexem a aktivním humusem). Mnozí pěstitelé se soustředí na pěstování plodové zeleniny, především rajčat, okurek a paprik. Zvolte správné místo Stojíte na zahradě s rýčem a přemýšlíte, kam vaše budoucí rajčata zasadit?


Pamatujte na to, že mají ráda slunce a sucho. Rostliny rajčat jsou náročné na organickou hmotu a živiny, proto je potřeba do pěstebního substrátu navíc přimíchat hnůj. Samozřejmě, že ideální je použít hnůj granulovaný, pravý kravský. Granulovaného hnoje přidáváme do substrátu 3– 4g na rostlinu. Pěstování rajčat je poměrně omílaným tématem, a tak není od věci soustředit se přímo na konkrétní činnost, která vám může pomoct k vyšším výnosům.


Sladká chuť a vůně domácích rajčat patří k létu. Je to jedno, hlavně nezapomínejte! Jedna z nejzdravějších zelenin skvěle chutná pokud dozraje na sluníčku.


Historie pěstování rajčat je na evropském kontinentu relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic pokolumbovskými výpravami. Zpočátku se rajčata pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu, teprve později se začalo používat jako plodová zelenina.

Při zaštipování odstraňujeme boční výhony, které vyrůstají v úžlabí listů. Zároveň nezapomeňte na oporu, ke které rostliny vyvazujete. A jsou-li plody příliš těžké a větvičky s nimi leží na zemi, podložte je podestýlkou, třeba slámou. Zabráníme tak hnití rajčat. Jako podložení však lze použít i kousek dřeva.


V některých zdrojích se hovoří o zaštipování, v jiných se zmiňuje vyštipování. Zaštipování, či vyštipování? Jaké jsou správné zásady při pěstování rajčat.


V patnáctém století, po objevení Ameriky Kolumbem, se začalo s jejich pěstováním nejprve v Itálii a Portugalsku, pak následovalo postupné rozšíření do celé Evropy. Původně byla rajčata považována za dekorativní rostlinu, dnes hrají významnou roli v našem jídelníčku. Také je nemusíme zaštipovat. Nevýhodou ovšem je, že se za deště zašpiní plody a trvá-li vlhké počasí delší dobu, také snáze zahnívají. Jakostí plodů se většinou nevyrovnají tyčkovým odrůdám.


Než začne výsev rajčat růst, jsou vhodné vyšší teploty (– °C). Po vyklíčení je důležitý dostatek rozptýleného světla. Proto zvolíme co nejsvětlejší místo (okenní parapet, pokud možno bez ostrého slunce a zastínění záclonami).


Teplotu můžeme snížit na – °C. Tyčková rajčata vyrostou do poměrně vysokých výšek, proto nepodceňte velikost opory. Konzumace rajčat podporuje chuť k jídlu, činnost jater a ledvin a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Rajčata pěstuje vedle okurek a paprik snad každý zahrádkář a je jedno jestli na volném záhoně, ve skleníku nebo klasickém fóliovníku. Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce Keříčková rajčata (Solanum lycopersicum) jsou u nás nejznámější, protože mají málo zrníček a jsou.


U keříčkových rajčat , která se často pěstují v nádobách na balkonech či terasách, není vylamování nutné. Růst těchto odrůd je zakončen květenstvím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky