úterý 14. ledna 2020

Trvalky do truhlíku

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Trvalky do truhlíků, nádob.


Ne každý je šťastlivcem, který vlastní nějaký ten metr půdy a může si tak dopřát potěšení vypěstovat si na zahradě vlastní květiny, či zeleninu. Mnozí mají k dispozici pouze balkon, předokenní parapet, tedy místo, kam se obvykle umístí truhlíky s letničkami, klasikou těchto prostor. Běžná půda, svěží nebo suchá půda, to jsou vhodná stanoviště pro tyto rostliny.

Patří sem velkokvěté druhy (pivoňky, floxy) a také trvalky dlouhokvetoucí (krásnoočko, kakost ´Rozanne´). Oblíbené přenosné rostliny, jako je krásně kvetoucí oleandr, fuchsie, citrusy a další druhy, můžete od jara do podzimu rovněž pěstovat na balkóně, přezimovat ale musí na chladném místě, například v ložnici. Některé je však možné přezimovat i na chladném, tmavém místě. Do truhlíků patří letničky i trvalky. S příchodem jara zaplaví malé květináče celá oddělení marketů a stačí si tak jen vybrat, co přesadíte do truhlíku na okno, balkón, lodžii nebo terasu.


Po rostlinách do vlhčího stínu z minulého čísla obraťme pozornost k rostlinám milujícím slunce a současně nenáročným na závlahu. Do dnešních tipů jsme proto zařadili pět květin vhodných na méně přívětivé východní a severní strany, a pět takových, kterým se bude dařit na slunečném jihu a západě. Proto také péče o ně bude jednodušší a méně náročná.


Do zahrady, kde se prohání pes či malé děti, si pořiďte půdopokryvné rostliny, které snesou sešlap.

Uplatní se ve skalce, kolem kamenných cestiček, mezi šlapáky i jako podrost keřů. Poradíme vám, o jaké druhy se jedná a jak je snadno namnožit. Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat!


Do kombinací takových truhlíků můžeme použít několik druhů brslenů (Euonymus), které opět nabízejí velkou barevnou škálu. I bylinky se krásně hodí pro tento typ výsadby, například mateřídouška (Thymus) nebo šalvěj (Salvia). Afrikány: Krásky do truhlíku i na záhon Autor: Thinkstockphotos. Takový jahodník by měl splňovat dvě základní kritéria – nebát příliš velkého vzrůstu ( aby se nám do truhlíku na balkoně vůbec vešel) a měl by plodit opakovaně.


Jak sušit levanduli Části levandule ustřihneme a vážeme je do menších svazečků. Stonky svážeme provázkem nebo obtočíme gumičkou. Sušíme v temné místnosti s dobrým prouděním vzduchu, např. Pokud budeme sušit ve světlé místnosti, odstín květů nám zesvětlá a barva nebude tak intenzivní. Balkonové květiny zdobí od zmrzlých mužů do prvních mrazíků okenní parapety, balkóny, lodžie, ale i zahrádky.


Převážně je pěstujeme jako letničky nebo přenosné trvalky. Převážnou většinu těchto rostlin u nás zakoupíte českého původu. Rostliny neutrpěly dovozový šok, jsou zvyklé na české klimatické podmínky a mají kvalitní kořenový systém.


Toulavý stín je ideálním místem, daří se zde kakostům, hostám, plicníkům, čechravám a řadě dalších trvalek. Zatímco některé trvalky odkvetou během týdne, květy šanty (Nepeta) nás budou provázet po několik měsíců (zpravidla od května do září). Vyše 9druhov trvaliek sa vynikajúce ceny.

Odolné trvalky i letničky Karafiáty patří do botanického druhu Dianthus – hvozdíky, kterých jsou tisíce odrůd a druhů. Dnešní karafiáty vznikly křížením druhu Dianthus caryophylus – hvozdík karafiát, který pochází ze Středozemí a své botanické jméno získal podle antického boha Dia. Přesný překlad botanického názvu Dianthus je Božská květina. Konec dubna a první polovina května je čas výsadby letniček do okenních truhlíků.


Každá chceme mít okna barevná, ozdobená záplavou květů. Chci vysázet hlubší dost velké truhlíky pod terasu do stínu. V truhlíku, okrasném korytu nebo květináči ho zcela jistě nepřehlédnete. Vykvétá nádhernými neobvyklými květy. Jehněčí ocas (ptilotus) Joy 10s.


Kejklířka zkřížená vykvétá velkými jasně barevnými květy. Kvete od jara do konce léta. V zahradě by měly mít své místo i trvalky, které jsou krásné i mimo sezónu.


Nadání přitáhnout k sobě pozornost za mrazivých dnů má sápa (Phlomis russeliana). Je to velmi atraktivní trvalka, jejíž husté přesleny přilbovitých, jasně žlutých květů vykvétají v několika patrech od června do srpna. Polopřevislým nebo převislým verbenám se daří ne slunečném místě, nemají vysoké nároky na žíviny. Archiv pro štítek: Suchomilné trvalky Tip na zajímavé osázení suchého záhonu … nejen pro ty z vás, kterým přišel vhod nedávný příspěvek o suchém trvalkovém záhonu. Hortenzie velkolistá patří do skupiny nově vyšlechtěných hortenzií, které bohatě kvetou a jsou odolnější vůči mrazu.


Květenství této odrůdy jsou obrovská kulatá. Pokud chceme dosáhnout modrých květů, musíme zajistit kyselou půdu s pH až 5. Správného pH docílíme krystalickým hnojivem určeným pro modře kvetoucí hortenzie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky