úterý 21. ledna 2020

Smutnice likvidace

Drobné šedočerné mušky, známé pro svou barvu jako smutnice, se nejčastěji vyskytují ve sklenících nebo v blízkosti pokojových rostlin. Možnosti likvidace smutnice Klasickým bičem jak zlikvidovat smutnice jsou lepicí štítky, na které se mušky prostě a jednoduše nechytají. Můžeme je často vidět, jak posedávají nebo poletují kole. Dospělé mušky rostlinám většinou nijak neškodí.


Substrát však nebyl nijak přemokřený.

Podíval jsem se tedy blíže na substrát. Poprvé jsem viděl larvy nějakého mě dosud neznámého tvora. Po chvilce hledání na internetu jsem zjistil, že se jedná o larvy smutnic. Hovorově řečeno, o larvy mušek.


Drobné černé mušky zvané smutnice mohou doslova obsypat celou rostlinu, škodlivé jsou ale spíše jejich larvy, které. Smutnice - škůdci doma i na zahradě. Dobrý den, prosím, poraďte, jak silný mám namíchat roztok na zalití květin v bytě.

Květiny mi začaly vadnout a po delším pátrání jsem objevila smutnice. Test na přítomnost smutnic. Rostlina žloutne, i když je zalévána a hnojena, a zdánlivě. Larvy smutnic ožírají vláskové kořínky rostlin, oslabit mohou především mladé sazenice.


V hydroponických systémech tedy budeme volit specifický způsob likvidace. Při hydroponickém pěstování v kokosu, rockwoolu, mapitu a pěstebních rohožích zkusíme na smutnice nasadit parazitickou hlístici nebo rovnou Calypso. Když budeme pěstovat pouze v keramzitu, je riziko výskytu smutnic mizivé. Na Mospilan si potvůrky klidně mohly zvyknout, to je pravda. Doporučuje se zálivka roztokem s koncentrací jedno promile organofosfátu Vydate, jiní zase nedají dopustit na slabý roztok Hypermanganu a prolívat jím zeminu.


Vyzkoušej a uvidíš, držím pěsti. Fyzická likvidace - bez účinku Asi za dní počet mušek enormně narostl. Spousta jich běhala a skákala po květináčích, takže bylo jasné, že se jedná o smutnice (Sciaridae, resp. Bradysia paupera). U vzrostlých rostlin to nemusí být problém, ale malým rostlinkách z výsevu mohou ublížit tak, že o veškerý výsev přijdeme.


Obsadily květináče ve vaší domácnosti tmavé neodbytné mušky, které jsou značně nepříjemné a rostliny jejich přítomností strádají? První likvidace smutnice proběhla pomocí zbytku insekticidního postřiku na smutnice, který měli moji rodiče. Bohužel už si teď nepamatuji název přípravku, ale vím, že nový tehdy nešlo sehnat.

A tak jsem začala řešit, jak výskytu smutnic předejít. Prevence mi zcela pochopitelně přišla efektivnější než jen řešení následků. Nepřihlášený uživatel - Jarmila Karmazinová.


Otázka: Dobrý den, mám dotaz, mohu letos vysadit brambory loni částečně napadené drátovcem na část zahrady, kde loni. Poměrně rychlou a účinnou metodou likvidace octomilek je jejich vysátí klasickým luxem. Nastražte na talíř kousek jablka nebo zralého banánu. Jakmile začnou kvasné mušky hodovat, jednoduše je vysajte.


Přestože se tak nezbavíte všech, alespoň jejich počet výrazně zredukujete. Jako supi nad mršinou vznášejí se nad svačinou, přesněji řečeno např. A nejen nás, ale také naše rostliny v bytě. Přitom stačí použít jednoduchý ekologický způsob likvidace pomocí hlístic a optických.


Mam strach zkusit nektere chemicke metody likvidace abych nemusela obetovat urodu. Rajcata mam vysazena v igelitovych pytlich na balkone a tusim kde jsem udelala chybu - prilis vlhky substrat a spatna drenaz (a samozrejme zemina z obchodu). Nekdo doporucuje nechat substrat uplne vyschnout, ale mam strach abych tak ty potvory jen nevyhnala do okolnich kvetinacu. Nejlepsi by byl asi nejaky.


Můžete mi prosím poradit, jak na smutnice , a zda máte zkušenosti s hlísticemi? Jak dlouho trvá od první zálivky proces likvidace a zda jsou okem patrné a jak poznám, že se hlístice v hlíně opravdu uchytila a neuhynula. Předem děkuji za jakoukoliv radu, přikládám foto s odchycenými muškami. Hlístice na smutnice Parazitické hlístice rodu Steinernema feltiae likvidují larvy smutnic v půdě. Pomocí hlístic Steinernema se smutnic zbavíte snadno a spolehlivě.


Většina z nás je zná, protože to jsou ty co vždy zahlédneme, když jdeme zalévat květináč a ony tak nějak vždy vyletí nahoru, nebo poskakují po substrátu. Mušky octomilky, jak se jich zbavit? Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Desticky se nechaji koupit v kazdem zahradnictvi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky