čtvrtek 23. ledna 2020

Sušenie hrušiek

Sušíme ich najskôr až dni a potom ich až dni dosúšame vo vetraných miestnostiach v tieni. Na sušenie sú vhodné odrody s pevnou dužinou a malou semennou časťou. Hrušky umyjeme, pokrájame na štvrťky, odstránime jadrovník a vložíme ich do roztoku kyseliny citrónovej, aby nestmavli.


Pred sušením ich môžeme obariť vriacou vodou, aby zmäkli. Pri sušení hrušiek na slnku proces trvá väčšinou 2-dni, po ktorom produkt vysuší v tieni - vo vetranej miestnosti, Ak sa použije rúra na sušenie hrušiek , potom je počiatočná teplota ° C. C a konečná teplota nie je vyššia ako ° C.

Doba sušenia je 5-hodín. Starý osvedčený spôsob, ako spracovať nadbytok ovocia, je jeho sušenie. Využite najmä sezónne ovocie z vlastnej záhrady, ako sú hrušky alebo jablká.


Prvé dni sme ich stíhali doma zjesť, keď sme sa už hrušiek nasýtili, prišlo na rad sušenie. Na trhu je niekoľko druhov elektrických sušičiek, líšiacich sa výkonom a aj inými parametrami. Na základe testov sušičiek sme zvolili typ ETA. Ovocie vhodné na sušenie a odporúčaný postup pri jeho sušení Ovocie musí byť čisté, nepoškodené (poškodené časti musia byť odstránené) a zrelé.


Jablká, hrušky, slivky alebo hrozno sú na domáce sušenie ako stvorené. Prepadla vás náhle únava?

Hrsť sušeného ovocia vám rýchlo dodá energiu. Pri konci sušenia teplotu znižujeme na maximálne 60°C. U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte. Avšak dostanete sušenie oveľa rýchlejšie , ak zvyšujete rýchlosť a teplotu na 1° C a necháte veko mierne otvorené. Prosíme účastníky konference.


Následne ovocie uložíme na sušiace rošty a vysušíme v sušičke. Cuketa a baklažán: Ošúpte ich, zbavte semien a nakrájajte na centimetrové kusy. Sušia sa približne desať hodín. Ak chceme urýchliť sušenie ovocia, tak ho nakrájame na menšie, tenšie, ale vždy rovnako hrubé plátky, aby sa rovnomerne a naraz usušili. Sušenie trvá šesť až dvanásť hodín.


Sklené okienko nám umožní lepšie sledovať priebeh sušenia bez toho, aby sme sušičku otvárali, lebo tým by sme stratili mnoho tepla a aj narušili plynulý priebeh sušenia. Slivky podľa veľkosti potrebujeú relatívne dlhú dobu na sušenie , ale chuť je nenahraditeľná. Vyskúšajte dať namiesto kôstky do slivky vlašský orech - jadro polovicu, aspoň na jedno sito a získate delikatesu:-)) Slivky musia byť na povrchu úplne suché a pri stlačení medzi prstom by mali byť vo vnútri trošku elastické.


Výhodnejšia je rúra s cirkuláciou vzduchu (s ventilátorom), nie je to však úplne nevyhnutné. Najmä v ovocí zachováva takmer všetky vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu. Množstvo vitamínov klesne proti pôvodnému stavu približne len o. Užitočné vlastnosti sušených hrušiek , kontraindikácie ich použitia.


Ako si vybrať ovocie vhodné na sušenie.

Spôsob prípravy hrušiek na sušenie. Vyrobené tradičným spôsobom z hrušiek dopestovaných na Slovensku, šetrným sušením bez použitia konzervantov. Výrobok neobsahuje žiadny pridaný cukor, a ani iné prísady. Jablko obsahuje veľa minerálnych a organických látok, ktoré majú veľký prínos pre ľudské telo.


Sú bohaté na železo a vitamín C. Napríklad veľké vzorky sa sušia približne hodín. V tomto prípade je jednotka pravidelne vypnutá, až kým nie je úplne ochladená, takže ovocie absorbuje cukor a získava chutný vzhľad. Do mrazničky dávam aj čerstvé ovocie,ale stalo sa mi že sa nejakým spôsobom dostali do sušeného ovocia dostali červy a potom som to všetko vyhodila.


Hodí sa do všetkých polôh vhodných na pestovanie hrušiek. Plod je stredne veľký, harmonickej chuti, s vyrovnaným podielom cukru a kyselín. V konzumnej zrelosti je základná farba žltá, prekrytá takmer na celom povrchu žiarivo červenou.


Nedávne štúdie potvrdili, že šupka hrušiek obsahuje minimálne trikrát až štyrikrát toľko fenolových fytonutrientov ako dužina. Okrem toho obsahuje polovicu celkovej odporúčanej hodnoty vlákniny – na 1g ovocia až g vlákniny. Preto je dôležité hrušku jesť celú, aby sme neprišli o cenné látky. A s tými černicami mi povedal, že tieto drobné ovocia nie sú vhodné na sušenie samé, treba ich kombinovať napr.


Tak som troška múdrejšia či viacej uvidím až budem skúšať nabudúce, či z toho opäť nebude marmeláda :slight_smile: Robí ovocnú kožu niekto z vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky