pátek 24. ledna 2020

Jak stříhat rajčata

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Tyčková rajčata je zapotřebí uvázat k oporám, jakmile začnou kvést. Jinak se budou stonky plazit po zemi a nebudou plodit zdravá rajčata. Když jsou již rajčata vysazená ve skleníku nebo na záhonku, tak je doporučené používat pěstební fólie.


Jelikož potřebují rajčata mnoho vody, tak se folie postarají o to, aby zem vysychala pomaleji a také, aby se kolem rajčat nevyskytovalo tolik plevelu, který by mohl prorůstat k rajčatům. K důležité péči o tyčková rajčata patří v době jejich růstu vylamování zálistků. Zkušení pěstitelé dobře vědí co a jak. Ale pokud se někdo pustí do pěstování rajčat poprvé, často tápe co, kdy a jak správně udělat. Zákrok to není složitý, ale velmi potřebný.


Tyto rajčata kvetou a plodí na bočních výhoncích i na vrcholu. Pokud je násada plodů příliš velká, můžeme rostlinu přivázat ke kolíku. Použijeme obyčejný dřevěný klacík nebo v zahradních centrech dostaneme koupit efektní duralové spirály. Tyto se dají využít jako opora nejen pro rajčata.


V mé zahradě se po nich táhnou i klematisy. Pokud koupíte rajčata v obchodě, chutnají většinou málo „rajčatově“. To je dáno tím, že se jejich pěstitelé specializují jen na pár odrůd. Výsadba do volné půdy se provádí po přejití jarních mrazíků, nejčastěji ve druhé polovině května.


Rostliny není nutné sázet příliš hluboko, kořenový bal by. Pokud se vám tedy povede je nesníst hne jak je vyndáte z trouby, můžete je naložit do olivového oleje. Usušená rajčata nejprve necháme vystydnout. Dáme je do dobře vymytých, ideálně však sterilovaných sklenic.


Takže potvrzuji zmínku z článku, jak Carol Deppe tvrdí že jsou tyto rajčata částečně odolné. Koktejlové červené (no-name) tyčkové – to si vedlo jako druhé nejlepší – v nejhorším období začalo usychat (žloutnout) pár listů, plody nebyly napadány vůbec. Zpočátku se rajčata pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu, teprve později se začala používat jako plodová zelenina. Jak podpořit jejich růst a bohatou úrodu.


Není nad rajčata, sklizená z vlastní zahrádky. Určitě chutnají lépe, než ta kupovaná. A mohly by být ještě lepší - chce to jen znát pár fíglů a případně napřesrok zvolit jinou odrůdu. Jak na to vám poradí odborník Stanislav Hecht, který pěstuje na 1různých druhů této nejoblíbenější zeleniny. Při prvních náznacích, které se projevují především za deštivého počasí, je třeba odstraňovat a likvidovat napadené části.


Zralá rajčata omyjeme, překrojíme na půl, vykrojíme bubáka a pomocí lžičky vydlabeme semínka. Rajčata jsou bohužel náchylná na houbová onemocnění. Poté nakrájená rajčátka rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem slupkou dolů a posolíme. Troubu předehřejeme na 90°C a pečeme dle potřeby přibližně – hodin. Máte-li u trouby možnost ventilace vzduchu, určitě ji použijte, doba pečení se tak zkrátí.


Záleží také ale na velikosti a šťavnatosti rajčat. Jak stříhat oleandr na kmínku. Je-li oleandr dostatečně košatý, nemusíte jej seřezávat.


Je známo, že tento druh kvete jen na starém dřevě. O tom, jak řádně řezat rajčata ve skleníku a zda je třeba v zásadě udělat, budeme dnes mluvit. Potřebujete stříhat rajčata ve skleníku? Někteří začínající zahradníci se odkazují nařezání rajčat do skleníku jako zcela zbytečná operace, která může být zcela ignorována.


Jak poznáte, že pěstujete remontantní odrůdu? Někdy se také nazývají stále plodící maliny a celkově potřebují prořezávat mnohem častěji, než letní druhy. Mají tři typy šlahounů - ty, které plodí až za dva roky (primocane), ty, které plodí každý rok (floricane), a pak výmladky, které žádné plody nenesou. Jak jsme se ale již zmínili, hniloba špiček plodů rajčat má fyziologický původ a bývá zapříčiněna špatnou výživou a nedostatkem vláhy v období intenzivního růstu plodů. Onemocnění se vyskytuje často na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem, protože tyto živiny brzdí příjem vápníku, kterého může být v zemině dostatek.


Tyčková jsou proto, protože se musí vyvazovat k tyčce (asi metru dlouhé, kus je v zemi). To u keříčkových se to nemusí, ale dělám to taky, aby se rajčata nešpinila od země. Když pěstujeme rajčata ve skleníku, není zas tak odpověď jednoznačná.


Nevím zda šlo tazateli o to, ale čím více vody rozlijeme po skleníku tím větší vlhkost se v prostoru bude držet a tím spíš nás navštíví plíseň.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky