čtvrtek 16. ledna 2020

Cedr himalájský

Odchovávám štěňátka pouze s průkazem původu FCI. Koupí štěňátka s průkazem. Začátkem května očekáváme narození čokoládových štěňátek, štěňátka budou Prcd Pra. Prospívá mu mírné vlhké klima.


Himalájský cedr potřebuje pozici chráněnou před ostrými zimními větry.

Mrazuvzdorný do cca -21°C. Cedry jsou majestátní stromy, které nás uchvátí svou nepravidelnou stavbou širokých korun zejména v jižnějších státech pod Alpami. Tento druh cedru můžeme potkat v oblastech od západního Nepálu až k východnímu Afghánistánu. Tento ojedinělý jehličnan Vaši zahradu vždy ozvláštní. Pokud si chcete vybavit pocit síly, odolnosti a jistoty, přivoňte si k oleji z himalájského cedru.


Jeho aroma je dřevité, sladké, balzámové a jemně kafrové. Pochází z Afghánistánu, Pákistánu a severní Indie.

Velmi zajímavým kultivarem himalájského cedru je tento poměrně nový šlechtěnec z Holandska jménem. Typické jsou sklánějící se větve, nese zelené jehlice. Cedr je majestátní a bohatě větvený jehličnan.


Kultivar, který nese zářivě zlatožluté až žlutozelené jehlice, ty neopadají a vyrůstají ve svazcích. Rychle rostoucí dřevina s hustou kuželovitou korunou, která se později rozšiřuje. Listy vyrůstají ve šroubovici, jsou jehlicovité, šedozelené. Pod tímto druhem se skrývá široká skupina růtzných kultivarů, které se liší tvarem koruny i barvou jehličí. Všechny variety mají hladkou kůru a. Jedná se o ryze převislou formu, kde se celková výška a habitus odvíjí od vyvazování terminálního letorostu.


Cedr himalájský Myslím si, že není třeba tento kultivar cedru himálajského nějak složitě představovat. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Jehlice jsou neopadavé, pichlavé a na plném slunci zářivě žlutozelené a dozrávají v modrozelenou na podzim. Tento půvabný jehličnan roste sice pomalu, ale dosahuje v dospělosti mohutných rozměrů, může dosahovat výšky dokonce až m. Při zjišťování informací o cedrech je nutná určitá obezřetnost.


Ve více jazycích je totiž hned několik jehličnanů pojmenováno názvem cedr.

V překladech do češtiny tak občas vznikají mylná označení dřevin. Wenn Sie sich die Gefühle der Kraft, Widerstandsfähigkeit und Sicherheit zurückrufen wollen, riechen Sie an dem Öl aus Himalaya-Zeder. Cedr himálajský roste v oblasti od západního Nepálu až k východnímu Afganistanu, jde tedy o nevšední jehličnan, který naší zahradu zatraktivní. Stránka byla naposledy editována 16. Text je dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora – Zachovejte licenci, případně za.


Cedr pochází z hornatých oblastí Blízkého východu, konkrétně z pohoří Libanon a Antilibanon v Libanonu a Sýrii, Taurus a Antitaurus v Turecku, Troodos na Kypru, ze severní Afriky z pohoří Atlas v Maroku a Alžírsku a ve střední Asii z Himálaje, kde také se všude ve volné přírodě, byť v rozdílném množství, vyskytuje. Jehlice opadávají co až let, produkují hodně silic. V průběhu deseti let dosahuje do výšky 10m a šířky 6m. Dobrý den, chtěla bych poprosit zkušenější, zda by podle fotek nebylo možné určit, co by mohlo chybět našemu cedru himalájskému. Je to převislý, spíše poléhavý, pomalu rostoucí kultivar nížšího vzrůstu, typický na jaře při.


Bild: Cedr himálajský (Cedrus deodara Prostrata) Cedr himálajský (Cedrus deodara Prostrata) Bildbeschreibung: Cedr himálajský. Wissenschaftlicher Name: Cedrus deodara Prostrata. Cedr sázíme do mírně kyselé až neutrální půdy, vhodný je substrát pro okrasné dřeviny (doporučujeme Gramoflór), díky kterému dřevina rychle.


Dorůstá až metrů a tvoří pyramidální, později asymetrickou korunu, která dělá z každého cedru unikátní strom. Libanonský (libanii) - ten je nejodolnější a mohu jen doporučit. Atlaský(atlantica) a himalajský (deodara) jsou o poznání. Tato libanonská odrůda je velice odolná.


Cedr má svůj domov v oblasti Turecka, roste velmi pomalu. Dobře prospívá na slunečném či polostinném stanovišti. Asymetrická koruna z něj dělá jedinečný unikát. Z cedrového dřeva se vyrábějí lodě.


V sadech se specializujeme na pěstování Rakytníku řešetlákového, Černého Jeřábu a Borůvek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky