středa 22. ledna 2020

Interspecifické odrůdy révy vinné

Její půvo průběh růstu, zrání a sklizně. Pod těmito slovy si může každý představit různé odrůdy, způsoby Pod těmito slovy si může každý představit různé odrůdy, způsoby jejich šlechtění, pěstování nebo technologii výroby vína. Vinotéka a eshop ve kterém najdete bílé víno, červené víno i růžové víno, Portské víno, sekty a Šampaňské, stojany na víno a vše co s vínem souvisí. Odrůdy révy vinné určitě znáte, jde například i Ryzlink rýnský, Hibernal nebo Pálavu.


V hierarchii je nad odrůdou postavený druh.

A těch je právě také několik. Kromě nejznámější Vitis vinifera to může být například Vitis labrusca či Vitis rupestris. A právě jejich křížením vznikají interspecifické (hybridní) odrůdy. ABSTRAKT Náplní mé práce je stručně a věcně popsat interspecifické odrůdy révy vinné. PIWI odrůdy jsou odrůdy révy vinné, které dis ponují určitým stupněm odolnosti proti houbovým chorobám.


Zkratka PIWI vychází z německého názvu „pilzwiderstandsfähige Rebsorten” a nahrazuje tak termíny „přímoplodící hybridy” nebo „interspecifické odrůdy”, které byly často spojované s negativní kvalitou vína prvních generací tohoto typu odrůd. Vyšší mrazuvzdornost vykazují také interspecifické odrůdy. Nejodolnější vůči mrazům je kmínek.

Pozdě zrající odrůdy drží déle vyšší obsah vody ve dřevě, a proto dochází k následnému praskání kmínků. Starobylá odrůda révy vinné, vznikla spontánní pupenovou mutací z Rulandského modrého (Pinot Noir). Velice často skloňované slovo v souvislosti se senzorickými vlastnostmi této dorůdy je chlebovinka. Hybridní odrůdy révy vinné (také interspecifické odrůdy) jsou mezidruhoví kříženci v rámci jednoho rostlinného rodu – réva (Vitis). Cílem křížení je hlavně dosažení větší odolnosti révy proti chorobám a klimatickým podmínkám.


Vzhledem k mému zaměření na moštové odrůdy jsem však aspiranturu absolvoval v Moldávii, která tehdy byla jakousi zemědělskou laboratoří SSSR. Pracovali jsme tam s genetickými materiály révy z celého světa. No a pro moštové odrůdy na výrobu malého množství vína (atraktivita, výnosnost, cukernatost, odolnost, atd.) - moštové odrůdy.


V rámci jejich popisu najdete ampelografickou a fenologickou charakteristiku, údaje o pěstitelských vlastnostech a využití odrůdy, dále požadavky na stanoviště, odolnost k biotickým a abiotickým faktorům, pěstební vlastnosti, enologické vlastnosti, informace o využití odrůdy a kvalitě vína. V postatě takové celkové hodnocení révy. Děkuji všem a těším se jaká odrůda vyhraje:-). Stolní odrůdy Nabízíme výběr prověřených chutných odrůd stolní vinné révy a to jak bezpeckových, tak i odrůd s peckami. Vybírat můžete z modrých, růžových a bílých odrůd.


Chceme dosazovat další, ale po odchodu pana Hádlíka je s nimi hodně špatná komunikace, ve smyslu výběru klonu, popřípadě nějakých dotazů. Odrůdy vinné révy , které se po staletí vyvíjely v evropské geograficko-ekologické oblasti, mají tenké réví s menším průměrem dřeně a hustou stavbu dřeva, jsou tudíž odolné proti zimním mrazům. Naopak odrůdy z černomořské nebo kaspické oblasti se vyznačují bujným růstem letorostů s velkým průměrem dřeně a řídkou stavbou dřeva, hůře tedy snášejí.


Jedná se o odrůdy révy vinné , které jsou vyšlechtěny za jistým.

Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Seminář - interspecifické odrůdy révy vinné , přednášející ing. Zvolené odrůdy pak v interakci s půdou, výživou a polohou vinice určují, jak bude rostlina vitální a odolná v mikrosvětě, kde se nesmí používat chemikálie.


Ekologické pěstování révy již není doménou několika nadšenců a skalních příznivců, ale plochy vinic s ekologickým režimem se u nás postupně zvětšují. Mistrovství v řezu révy vinné ve Vinofruktu! Všem vinařům a vinohradníkům oznamujeme, že termín 14.


BS Vinařské potřeby , se uskuteční 23. V článku Příprava na pěstování vinné révy pro začátečníky jsme se věnovali výběru vhodné odrůdy, nejlepšího místa pro její pěstování, přípravě půdy, opor a výsadbě samotné rostliny. Největší práce vás ale čeká poté, co se vám réva ujme a začne růst.


Následující řádky by vám tedy měly poskytnout alespoň základní rady ohledně řezu vinné révy, o tom, jak a čím ji hnojit a jak se o révu starat v zimě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky